Gezond achter de pc zitten in de avond

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

’s Avonds naar je computerscherm staren verstoort je nachtrust. F.lux weet hoe dat komt, en past de lichtkleur van je scherm aan. Het gevolg: laat achter de pc zitten wordt minder ongezond.

Download Meteen naar de download Het licht van je computerscherm heeft dezelfde frequentie als daglicht. Dat bevat veel blauwe golven, en wetenschappers ontdekten dat die je melatonineproductie onderdrukken. Het gevolg: je blijft wakker. Dat is ideaal overdag, maar niet wanneer je om 10 uur ’s avonds achter de pc zit. Het blauwe licht schaadt je nachtrust, en moet dus verdwijnen. F.lux neemt dat voor zijn rekening

Hieronder bieden we de versie voor Windows aan, maar op justgetflux.com kan je terecht voor alternatieven op Mac, Linux of de iPhone en iPad.

Na de installatie reserveert f.lux zich een plaatsje in je systeemvak. Een venster met een grafiek verschijnt. Daarop wordt je aangemaand om je locatie in te geven. F.lux zal de helderheid van je scherm aanpassen rekening houdend met de stand van de zon, dus het is een goed idee om een juiste locatie toe te voegen. Typ de naam van je dorp of stad in het zoekvak en klik op ‘Search’. Werkt dat niet, dan kan je ook manueel coördinaten ingeven.

Vervolgens kan je, door op ‘Settings’ te klikken, aangeven in welke mate f.lux je schermkleur ’s avonds mag veranderen. Sleep daartoe de bollen naar links of rechts. Je krijgt meteen een preview van hoe je scherm er met die instellingen uit zal zien. Door de blauwe tinten weg te filteren zal je display een erg rode schijn krijgen. Dat is even wennen, maar het is veel beter voor je gezondheid. Wil je ’s avonds een film zien, dan kan je door rechts te klikken op het f.lux-logo ‘Movie Mode’ aan zetten. Daarbij worden de kleuren minder vervormd.